Tamplaria contribuie semnificativ la confortul beneficiarilor, prin asigurarea unui climat placut, izolarea impotriva patrunderii curentilor de aer si a infiltrarii umezelii.
In cazul spatiilor industriale, sistemele de inchidere capata o importanta aparte, de aceea functionarea la parametrii normali trebuie sa reprezinte o prioritate.
Principale motive pentru care trebuie sa se realizeze periodic verificarea si intretinerea usilor sunt urmatoarele:
1. Functionarea optima
In cazul usilor utilizate in regim normal, reviziile sunt recomandate pentru evitarea griparii elementelor mobile de feronerie sau uzurii materialelor izolatoare. In cazul in care aceste elemente nu sunt verificate periodic, in timp pot interveni complicatii, care implicit atrag cheltuieli mai mari. Ca orice produs utilizat frecvent, usile se pot uza, nu vor mai avea lubrifierea necesara, izolarea (termica si fonica) va avea de suferit etc.
In cazul usilor industriale, din cauza folosintei intense, riscul de aparitie al problemelor este considerabil mai ridicat. De aceea, verificarile, reglajele si ajustarile trebuie realizate de profesionisti, conform indicatiilor producatorilor pentru a evita orice erori de functionare, care pot degenera si cauza daune.
2. Siguranta in exploatare
Acest motiv este evident mai ales in cazul usilor industriale, care, de cele mai multe ori, au dimensiuni mari si greutati pe masura (200-300 kg). In cazul acestora, utilizarea trebuie facuta in conditii de siguranta pentru a nu cauza blocarea cailor de acces, intreruperea activitatii, costuri de reparatie si aditionale mai mari sau, in cel mai nefericit caz, accidente.
In cadrul verificarilor periodice se urmareste verificarea elementelor de siguranta in exploatarea echipamentului, atat din punct de vedere electric, cat si mecanic, inlocuirea pieselor uzate, intretinerea feroneriei prin aplicarea protectiilor anticorozive, curatarea garniturilor de etansare, verificarea inchiderii pe toc, a sistemului de incuiere, controlul prinderilor, a senzorilor de miscare, a sistemului de alimentare etc.
3. Prelungirea duratei de viata
Intretinerea preventiva a usilor prin actiuni simple de verificare, control, reglare si protejare a elementelor de siguranta poate mari considerabil durata de viata a produselor. De aceea, in functie de gradul se utilizare, se recomanda revizii periodice (la minim 2 ani pentru echipamentele cu activitate redusa, o revizie anuala pentru cele folosite normal, respectiv revizii frecvente pentru produsele folosite intens, amplasate in zone ce necesita o siguranta sporita – aeroporturi, spitale, hale de productie etc).